luni, 24 decembrie 2012
Crăciun fericit!
Vă doresc un Crăciun fericit! Fie ca minunea nașterii Mântuitorului să aducă în sufletele noastre, lumină, liniște, mizericordie și înțelepciune!
luni, 17 decembrie 2012
Colinde...
Un om drag sufletului meu, întorcându-se dintr-o călătorie de afaceri din Bucovina, mi-a adus un dar minunat. Un dar din dar, fiindcă și el l-a primit. Patru CD-uri cu colinde... An de an în casa mea, în preajma sfintelor sărbători de Crăciun, zile întregi răsună mult așteptatele colinde. Hrușcă, Hrușcă și iar Hrușcă... Însă, niciodată nu ascultasem colinde cântate în mănăstiri. În acest an, chiar acum, ascult ceva minunat – colinde cântate de măicuțele de la mănăstirea Sf. Gheorghe din Cămârzani, Bucovina. E oră mică în noapte, focul arde trosnindu-și lemnele, doar ticăitul ceasului îndrăznește să intre în undele plăcutelor voci ale călugărițelor... Frumos? Plăcut? Biete cuvinte... Ca un cerc mistic, timpul se înghite ca șarpele Uroboros, aducându-mă în lumea aproape uitată a unei copilării pline de taine. Clipele se metamorfozează în pași mici, furișați tiptil în mintea mea, aducătoare de amintiri pline de mirosul bradului miraculos... Limpezimea vocilor ce-mi anunță nașterea Domnului îmi trezesc fiorii nerăbdării, bucuria nerostită a marelui dar, emoțiile ”judecății” prin care trebuia să trec cândva pentru a căpăta jucăriile mult visate.. Vocile... Vocile acestea minunate m-au dus în fața copilului de altădată... Măicuțele de la Cămârzani nici nu știu ce cadou neprețuit mi-au făcut. Și nu vor putea ști niciodată... Însă eu, riscând, le mulțumesc!
vineri, 14 decembrie 2012
Era frig...
Ne plimbam agale, aşteptând ninsoarea care se pregătea să vină, adunată într-un cer greu, aproape liliachiu. Mergeam, vorbeam vrute şi nevrute, privind deasupra becurilor de neon care luminau bulevardul, pariind din când în când, că-n următorii zece paşi va începe să ningă. Dar cerul stătea chinuit, bombându-se parcă sub greutatea fulgilor de nea care refuzau cu încăpăţânare să-l părăsească. Era frig. Poate prea frig, pentru ca ei să îndrăznească să coboare spre un pământ îngheţat, neprimitor. Luasem cina împreună cu Matei, undeva la un restaurant discret, apoi, după bunul obicei al prietenului meu, ne plimbam. Eu îmi aruncam disperările în braţele ceţii, lamentându-mă că nu pot scrie, el tăcea, zâmbind. Atunci, în noaptea acea, am imaginat tema viitoarei mele cărţi. Aveam nevoie de un impuls care să mă scoată din letargia ultimelor luni, în care, nefăcând nimic, mă afundasem în mâlul lipicios al sărăciei. Matei ştia foarte bine asta şi mă invita din ce în ce mai des, la masă. Ne-am oprit în dreptul unei bănci. Ne-am aşezat. Matei şi-a aprins pipa, trimiţând fantasme albăstrii în ramurile uscate ale copacului de deasupra noastră. „Şi totuşi, de ce nu scrii?”, m-a întrebat atunci, fără a mă privi. Răspunsul era simplu, uşor ca firele de ceaţă. „Pentru că sunt gol!” Un fel de tunel prin care nu mai trecea decât vântul, uscând răutăcios ideile debile care mai stăteau pe ici, pe colo, prinse de sufletul meu. Nimic nu i se putea împotrivi, lăsându-mă din ce în ce mai disperat... Dacă nu scriam, muream! De foame, desigur, fiindcă nu mă puteam lăuda totuşi cu o identificare naturală, cu o respiraţie dependentă de scris... Puteam lâncezi mult şi bine, dar nu de lene, ci din lipsă de idei.
Atunci, în acea noapte, în aşteptarea mistică a fulgilor de nea, s-a plimbat prin sufletul meu, ca o nălucă străvezie, o formă fără chip, învăluită în taina ceţii - femeia! Acea femeie plămădită din mister, jumătate rai, jumătate iad, amăgirea periculoasă din deşertul uman.
Fragment din romanul Chiriașul de la demisol
marți, 11 decembrie 2012
joi, 6 decembrie 2012
Pe 9 Decembrie 2012 , eu votez !
Repet pentru tine, repet pentru mine, repet! Nu-mi place politica! Cuvântul ”utopie” s-a născut odată cu aceasta. Două cuvinte gemene, lipite, dependente, folosite de oameni lipsiți de conținut. Toți ”binevoitorii” care au simțit că nu pot dormi de grija mea și de a ta, au rupt ușa acestei științe de a guverna un stat. Drojdia... Depunerea pe fundul unui vas, dar și ciuperca care produce dospirea... Nu sunt vorbe răutăcioase, ci triste decepții, amare deziluzii, dureroase dezamăgiri. Și totuși, societățile nu pot ”funcționa” altfel... Au nevoie de o administrare bine sincronizată, au nevoie de o viziune, de o direcție, de un țel... De o politică... De o utopie.... Dar... Acesta este ”sistemul”! Astăzi? Administrarea a luat forma borcanului cu miere, viziunea, numărul contului personal din bancă, direcția, șerpuiala vicleană a târâtoarelor, iar țelul dacă nu este individual, nu există... Într-o astfel de societate trăim! Muncim! Visăm! Construim! Și... Sperăm! Da. Ultima redută este speranța. Pe 9 decembrie 2012 mă voi duce iar la vot. Voi pune ștampila pe un buletin, certificând astfel, fericirea unor ”politicieni”. Eu, tu, noi, le asigurăm fără nici o îndoială o viață plină de satisfacții, de bunăstare și de confort. Printr-o simplă apăsare a unei ștampile, noi ne facem datoria, ne ținem de cuvânt, asigurându-le vreme de patru ani salarii dolofane. Ei?... Dacă un muncitor greșește o piesă, aceasta este declarată ”rebut”, iar muncitorul o plătește din propriul buzunar... Vreau ca și ”politicienii” să plătească din propriul buzunar salariile încasate pe nimic, cu penalizări aspre pentru dezordinea pe care au produs-o în viața mea și a ta. Dacă ”domeniul” ar fi responsabilizat, buletinele de vot ar fi albe, nimeni nu s-ar mai îngrămădi să facă ”politică” pentru mine și desigur și pentru tine.... Vorbe.... Vise.... Nădejdi... Iar noi, tu și eu, cinstiți și corecți în fața conștiinței noastre, vom merge la vot și vom încerca din nou să aducem ordinea în viața noastră socială...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)